Sykdom kan skyldes bakterier eller virus i mat og drikke.
Foto:
Colourbox

Syk av mat eller drikke

13.01.2012 kl 09:37

Del:

Symptomer som kvalme, diare, magesmerter eller feber kan skyldes bakterier eller virus i mat og drikke. Hvis flere blir syke etter å ha spist samme mat, er det store sjanser for at maten er årsaken.

 

Sykdom kan skyldes matforgiftning, ved at bakterier har fått vokse på grunn av feil lagring eller dårlig varmebehandling. Det kan også skyldes at maten har vært forurenset med bakterier som gir infeksjoner. Ved matforgiftning kommer vanligvis symptomene allerede etter få timer, mens ved infeksjoner er det vanlig at det tar noen dager før du blir syk.

 

Noen infeksjoner kan smitte mellom mennesker.

 

Du kan lese om flere av de vanligste infeksjonene på matportalen.no:

 

Bacillus Cereus  

Botulisme (Clostridium botulinum)

Campylobacter

Clostridium perfringens

E.coli

Listeria

Mykobakterier

Parasitter (fks. Cryptosporidium og Giardia)

Prioner (fks. Creutzfeld-Jakob)

Salmonella

Shigella

Stafylokokker (Staphylococcus aureus)

Vibrio-bakterier

Yersinia enterocolitica

ARTIKKELEN HANDLER OM